Dieta po redukci submandibulární žlázy
Autor: MUDr. Radek Lhotský
Během operace krku, kterou provádím zpravidla technikou Deep plane, odstraňujeme různé součásti krku, které nám zvyšují jeho objem a tvoří podbradek. Kromě tuku způsobuje plnost podbradku také podčelistní žláza, která hypertrofuje a poklesává.
Jedná se o párový orgán na straně krku, produkuje sliny, může být příliš nízko na krku a prominovat pod kůží jakou boulička. Je možné je částečně zresekovat, tedy vyjmout, bez následků na funkci a díky tomu se dosáhne ostřejší kontury krku.
Po její redukci je důležité, abychom po dobu 2 týdnů dodržovali dietu. Tato dieta je nevýrazného charakteru, spíše vlhká, bez příměsí zvyšujících produkci slin a zahrnuje:
- Neslané, neostré, nekyselé, ne suché jídlo.
Cokoliv příliš ochuceného může stimulovat žlázy k produkci slin během fáze hojení. Příliš velké množství slin může způsobit vznik tzv. sialomu nebo kolekce slin v oblasti krku.
Příklady diety:
- čistá rýže
- kuře
- vajíčka
- jogurt
- míchané brambory
- dušená zelenina
Příklady, čemu je třeba se vyhnout
- pomerančová šťáva
- kyselé bombóny
- slané čipsy
- kořeněná kuřecí křídla
- alkohol
- káva
Více o zákroku Deep plane necklift a Facelift se dočtete na uvedených odkazech.